Categorieën
Bon Mot du Jour neologismen nerdspeak weblogjargon

Whataboutism

Whataboutism is een discussietactiek waarin aandacht voor de ene misstand teniet wordt gedaan door wijzen op een andere misstand. Twee zaken die oorzakelijk niets met elkaar te maken hebben worden met elkaar vergeleken.

Screenshot van een tweet met de tekst 'And what about Ukraine?' als antwoord op een pauselijke oproep tot gebed voor Irakese christenen.
‘And what about Ukraine?’ (via @whataboutism op Twitter)

 

Whataboutism is een discussietactiek waarin aandacht voor de ene misstand teniet wordt gedaan door wijzen op een andere misstand.

“I ask all Catholic parishes and communities to offer a special prayer this weekend for Iraqi Christians.”
“And what about Ukraine?”
(bron)

Twee zaken die oorzakelijk niets met elkaar te maken hebben worden met elkaar vergeleken. Het argument doet een appèl op emoties en veronderstelt dat leed met leed vergeleken kan worden (151 doden bij een vliegtuigramp is erger dan 150 doden).

De term kwam in zwang tijdens de koude oorlog. Verwijten van de Verenigde Staten aan de Sowject-Unie werden beantwoord met tegenverwijten. Het bekendste daarvan is het ‘And you are lynching Negroes’ (in het Russisch: “А у вас негров линчуют”, A u vas negrov linchuyut, “And at your place, they are lynching Negroes“) als antwoord op kritiek op de mensenrechtensituatie in de USSR.

Ik stel voor de term te vertalen als een ‘kindjes-in-Afrika’-drogreden:

‘Ik lust geen bruine bonen’
‘De kinderen in Afrika zouden maar wat blij zijn met een portie bruine bonen. Eet je bord leeg’

Zie ook:

Overigens ben ik van mening dat elke Nederlander deze lijst met drogredenen uit zijn hoofd behoort te kennen.

3 reacties op “Whataboutism”

[…] Op The Post Online spreekt Arnold Karskens vanuit de heup de verontwaardiging uit over het geroep over racisme inzake de moord op Michael Brown. Volgens Karskens kunnen we het beter hebben over de genocide in Rwanda, of dat negentig procent van alle moorden op zwarten in Amerika wordt gepleegd door andere zwarten. Hiermee bedient Karskens zich van een mooi staaltje Whataboutism, een mooie uitleg van die term leest u hier. […]

Goed stuk. Het deed me denken aan het enwatdannisme uit Hans Teeuwen’s bijbelverhaal uit “Hard & Zielig”:
“Schindlers List heette die. Ja maar die is mooi hoor! Dat was ‘n hele mooie belangrijke film, want kijk de mensen praten altijd wel over de Joden enzo, terwijl eh nou die Duitsers dat waren ook geen lieverdjes hoor.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.